Kuchnia

sałatki i surówki

Jak przyrządzać warzywa?


Warzywa są często podstawą naszych dań. Pyszne, kolorowe i zdrowe, wyglądają wspaniale na każdym talerzu. Co jednak należy zrobić, aby przygotowane przez nas szparagi nie miały nutki goryczy lub żeby obrać i posiekać cebulę nie zalewając się przy tym łzami?


1
Na pyszne i słodkawe szparagi jest kilka prostych sposobów, możemy dodać do gotowania obranego, surowego ziemniaka lub kawałek pszennego pieczywa. Również dolanie odrobiny mleka może zdziałać cuda. Ważne też, aby nie przykrywać garnka podczas gotowania.

2
Gotując najzwyklejszą w świecie marchewkę, także możemy wykazać się polotem i dodać do wody odrobinę soku jabłkowego. Warzywo nabierze wtedy pysznego, delikatnego posmaku.

3
Gdy nie chcesz, aby umyte już i pokrojone pieczarki ciemniały, wystarczy, że pokropisz je sokiem z cytryny.

4
Jeśli znudziły ci się już dotychczasowe przyprawy, stwórz własną mieszankę! Możesz np. zmielić suszone grzyby, dodać do nich sól i pieprz i mieszanka gotowa! Skład przyprawy zależy tylko od ciebie.

5
Kalafior najlepiej przed ugotowaniem umyć w mocno osolonej wodzie, dzięki temu pozbędziemy się z warzywa wszystkich jego ewentualnych lokatorów. Główkę warzywa ugotujmy następnie w wodzie z dodatkiem mleka, kalafior zachowa cudowny biały kolor i nabierze delikatnego smaku.

6
Jeśli masz przejrzałe już pomidory, a chcesz przywrócić im jędrność wystarczy wrzucić je na kilka minut do lodowatej wody. Jeśli chcesz natomiast szybko obrać pomidora, zanurz go na chwilę we wrzącej wodzie, po czym natnij nożykiem, a skórka sama odejdzie.

7
Rzodkiewki warto przechowywać w naczyniu z wodą, dzięki temu dłużej będą świeże.

8
Jeśli gotując groszek dodamy do wody odrobinę cukru, możemy być pewni, że zachowa on wspaniały zielony kolor.

9
Jeśli podczas krojenia cebuli masz problem ze łzawieniem oczu, wystarczy że zanurzysz ją wcześniej w ciepłej wodzie i problem zniknie. Jeśli obrałaś całą główkę, z zużyłaś tylko pół, wystarczy przeciętą powierzchnię posmarować masłem, owinąć całe warzywo folią aluminiową i schować wszystko do lodówki. Tak przechowywana cebula wytrzyma znacznie dłużej.

10
Jeśli tuż przed zalaniem ogórków mizerią lekko je posolisz, sprawisz, że pozostaną kruche i nie namokną.

11
Gdy chcemy nieco ożywić zwiędłą sałatę, włóżmy ja na 10 minut do wody z sokiem cytrynowym.

12
Cebulkę przed smażeniem warto oprószyć mąką, dzięki czemu szybciej się przyrumieni i nabierze złocistego koloru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation