Kuchnia

Koktajle i nie tylko

baza:
35 g kaszy jaglanej
280 ml wody
70 ml mleka 2%
1 mały, dojrzały banan (80g)
50 g lekkiego serka wiejskiego
warstwa ciemna:
1 łyżeczka kakao
+ opcjonalnie 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
warstwa różowa:
6-7 truskawek (u mnie mrożone)

Kaszę jaglaną zalewamy 280 ml wrzątku, dodajemy szczyptę soli, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Po upływie tego czasu odstawiamy kaszę do całkowitego wchłonięcia wody i ostygnięcia (jeżeli zostanie odrobina wody to nie szkodzi, nie odlewamy jej)

Gdy kasza nabierze już temperatury pokojowej dodajemy do niej banana, serek wiejski oraz mleko, a następnie blendujemy składniki około minutę do uzyskania gładkiej konsystencji.
1/3 musu odlewamy do kubka, dodajemy kakao (i opcjonalnie kawę), mieszamy dokładnie i wlewamy pierwszą warstwę do wysokiej szklanki.
Kolejną 1/3 musu (jasną, bazową) wlewamy na masę kakaową, a do pozostałej części dodajemy truskawki i raz jeszcze blendujemy tworząc ostatnią warstwę koktajlu, którą dopełniamy całość.


http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation