Kuchnia

Kuchnia

Mini serniczki


Składniki;

500 g twarogu, ja używam "President" śmietankowy
250 g serka mascarpone
3/4 szklanki cukru
2 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
opakowanie ciastek z czekoladą "Digestive"
80 g stopionego masła
kilka owoców (jeśli robimy wersje z wkładką)



Wykonanie;

Ciastka kruszymy w blenderze lub w misce przy pomocy drewnianej pałki, dodajemy stopione masło i całość dokładnie mieszamy, następnie blaszkę do pieczenia muffinek wykładamy papilotami i nakładamy po ok. 2 łyżki pokruszonych ciastek lekko je ubijając. Następnie do miski wkładamy sery, cukier, białka i mąkę, wszystko miksujemy do połączenia składników. Nakładamy do foremek tyle masy aby były wypełnione do 3/4 wysokości. Piekarnik powinien być nagrzany wcześniej do temperatury 180C a przed włożeniem serniczków do piekarnika należy zmniejszyć temperaturę do 120C i piec 25 do 30 minut. Gdyby serniczki zaczęły brązowieć to przykryjcie je folią aluminiową.


Proponuję do wersji z wkładką, zróbcie z tych owoców, które dodacie do serniczków sos do ich polania, to bardzo proste; szklanka owoców + 2 łyżki cukru, odrobina aromatu waniliowego lub migdałowego wszystko zmiksować i gotowe
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation