Biżuteria

Kuchnia

Ślimaczki

http://piernikowachata.blox.pl/2012/11/Slimaczki.html

Smakowicie zakręcone waniliowo-czekoladowe ciasteczka. Delikatne i kruche. Uwielbiam smak domowych ciastek. Do kawy, herbaty, w sam raz na niezapowiedzianych gości. Zawsze mam jakieś w metalowej puszce. Spokojnie mogą tam poleżeć kilka tygodni.

Ciasto przy formowaniu wałka powinno mieć konsystencję i plastyczność ciasta na kopytka. Jeśli jest zbyt suche dodajcie odrobinę śmietany.







Składniki:

400g mąki krupczatki
200g masła
5 łyżek śmietany
150g cukru pudru
3 żółtka
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
Wykonanie:

Mąkę, sól, miękkie masło, cuklier puder, żółtka i 3 łyżki śmietany posiekać nożem. Zagnieść. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodac cukier waniliowy, a do drugiej kakao i 2 łyżki śmietany. Obie części zagnieść, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Z obu ciast formować wałeczki gubości 1 cm, zawijać razem tworząć ślimaczki. Piec 15 minut w temperaturze 180°C
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation