Biżuteria

Kuchnia

Piernikowe tiramisu

Składniki ( na 4 szklanki):
- 250g sera mascarpone
- 2 jajka
- 200ml śmietany kremówki (30%)
- 3 płaskie łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 -4 klementynki
- 150g pierników (bez czekolady, bez dżemu)
- ½ szklanki mocnej, zaparzonej kawy
- gorzkie kakao do posypania

Przygotowanie:
Klementynki poobierać ze skórek i błon.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka ubić z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę dodać ser mascarpone i wymieszać . Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru, dodać do masy serowej i znowu delikatnie wymieszać. Na końcu dodać ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać.
Do szklanek wkładać na przemian nasączone w kawie (można dodać trochę likieru) kawałki pierników i krem. Na ostatnią warstwę pierników poukładać klementynki, przykryć kremem i posypać kakaem (przez sitko). Udekorować klementynkami. Deser wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation