Biżuteria
Kuchnia
Tarta kawowa z mascarpone
Ciasto:
500g mąki krupczatki
100g kakao
2 jajka
200g masła
3 łyżki cukru
4 łyżki śmietanki 30% do zagniatania
Budyń:
750ml mleka
4 żółtka
cukier z wanilią
¼ szklanki cukru trzcinowego muscovado
6 łyżek mąki
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
5 łyżeczek żelatyny
150ml espresso
Krem mascarpone:
500g mascarpone
200g śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
+kawa do posypania
Przygotowanie:
Na stolnicę lub blat wysypujemy mąkę, kakao oraz cukier, dodajemy masło i siekamy nożem, aby połączyć wszystkie składniki. Następnie wbijamy jajka, siekamy, potem dodajemy łyżkami śmietankę i znów siekamy. Zagniatamy ciasto, formujemy z niego wałek i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC . Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika, wałkujemy je na stolnicy i wykładamy nim formę do tart o średnicy 30cm, która wcześniej została wysmarowana masłem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut, a potem odstawiamy do wystudzenia.
Do rondelka wlewamy ok. 650ml mleka, zagotowujemy wraz z cukrem waniliowym. Resztę mleka wlewamy do miseczki i miksujemy z mąką. Gdy mleko w garnku będzie wrzące, powoli wlewamy rozrobioną w mleku mąkę, szybko mieszając (możemy także posłużyć się tu mikserem lub blenderem). Gotujemy wszystko przez kilka minut, a następnie zestawiamy z ognia. W tym czasie ubijamy żółtka z cukrem, dodajemy do gorącego mleka i znów podgrzewamy, uważając tym razem, aby się nie zagotowało. Po chwili dodajemy kawę rozpuszczalną, mieszamy, zestawiamy z ognia. Przygotowujemy espresso. Gdy będzie jeszcze gorące, dodajemy żelatynę, a następnie wlewamy do przygotowanej masy budyniowej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.
Kiedy ciasto będzie wystudzone, posypujemy je łyżką kawy, używając sitka. Następnie wykładamy na wierzch jeszcze lekko ciepły budyń i posypujemy łyżką kawy. Odstawiamy do zupełnego wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę wlewamy do miski i ubijamy na sztywno. Dodajemy następnie powoli mascarpone i cukier, wolno mieszając. Wykładamy na wierzch budyniu, posypujemy kawą i wkładamy do lodówki.
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