Kuchnia

mufiny 2

Babeczki:
• 125 g miękkiego masła
• 2/3 szklanki (150 g) drobnego cukru
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 2 jajka, w temperaturze pokojowej
• 1 szklanka (150 g) mąki
• 1/3 łyżeczki sody
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 szklanki (125 ml) mleka
Beza:
• 2 białka jajek, w temperaturze pokojowej
• 1/2 szklanki (110 g) drobnego cukru
• 1/2 łyżeczki białego octu winnego
Syrop z granatów:
• 1/2 szklanki soku z granatu
• 4 łyżki cukru pudru
• 3 łyżki soku z cytryny
• 4 łyżki wyłuskanych ziarenek granatu

Przygotowanie:
Syrop: Do rondelka wlać sok z granatu, wsypać cukier puder i mieszać na małym ogniu aż się rozpuści. Dodać sok z cytryny i gotować aż syrop bardzo zgęstnieje. Wymieszać z ziarenkami granatu.
Beza: Ubić białka na pianę, następnie stopniowo po 1 łyżce dodawać cukier oraz ocet winny, wciąż ubijając aż piana będzie bardzo sztywna i błyszcząca.
Babeczki: Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Do miski miksera włożyć miękkie masło, drobny cukier i wanilię. Ucierać aż masa będzie puszysta, następnie dodawać po jednym jajku wciąż miksując na puszystą masę. Wymieszać z przesianą z proszkiem i sodą mąką, a na koniec z mlekiem. Masę wyłożyć do 12 papilotek o pojemności 1/2 szklanki (125 ml) każda, ułożonych w blaszce do muffinów z wgłębieniami. Nałożyć po łyżce piany z białek i piec przez 15 - 20 minut (ja piekłam 20 minut) aż patyczek włożony w środek babeczki będzie suchy. Ostudzić i polać syropem z granatów przed samym podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation