Kuchnia

mufiny 2

Babeczki chałwowe - chałwowe cupcakes z kremem chałwowym

Składniki na ok. 20-25 średnich babeczek
200 g ulubionej chałwy (ulubiona - u nas waniliowa :)
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1/4 szklanki oleju
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól

Przygotowanie
Chałwę rozcieramy widelcem i mieszamy z suchymi składnikami (mąką, cukrem, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia). Dodajemy składniki mokre (mleko, olej i jajka) i mieszamy szybko do połączenia się składników.
Foremki do babeczek wykładamy papilotkami (jeżeli używamy sylikonowych foremek, ten krok można pominąć - ja tak robię) i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości.
Pieczemy w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez ok. 20-25 min. do tzw. suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy babeczki na kratce i w tym czasie przygotowujemy krem.

Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
100 g chałwy

W misce rozgniatamy chałwę za pomocą widelca. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników.
Gotowym kremem napełniamy rękaw cukierniczy i ozdabiamy wystudzone babeczki.

Smacznego! :)

* Kremu powinno wystarczyć na wszystkie babeczki, ale to oczywiście zależy od ilości kremu jaką umieścicie na pojedynczej babeczce (jedni dają więcej kremu, inni mniej, babeczki w zależności od foremek też mają różną średnicę i mogą wtedy pomieścić różną ilość kremu) Dlatego za pierwszym razem (przy każdych cupcakach) warto się zabezpieczyć i przygotować sobie więcej składników na krem :) Następnym razem będziecie już wiedzieć, ile "wyciskacie"
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation