Kuchnia

mufiny 2

Cebulowe muffinki zapiekane z żółtym serem

3 cebule
250 ml wytrawnego białego wina
100 ml oliwy z oliwek
3 szkl mąki
2 łyżki masła
50 g kwaśnej śmietany
2 jaja
½ łyżeczki soli
1 szczypta białego pieprzu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka tymianku
100 ml bulionu warzywnego

50 g sera żółtego
100 g serka śmietankowego
2 kromki chleba

Cebule pokrój w cienkie piórka. Smaż na maśle i odrobinie oliwy aż częściowo się skarmelizują. Dodaj wino i bulion i gotuj, aż płyn zredukuje się do około ¼ obj. Dodaj tymianek, sól, pieprz. Odstaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, oliwę, śmietanę i jaja. Gdy cebula ostygnie, dodaj do masy i wymieszaj.
Formę na babeczki nasmaruj oliwą. Napełniaj ciastem do 2/3 wys i wstaw do piekarnika 180° C na 20 min.
W rondlu zagotuj 25 ml wody. Dodaj starty żółty ser i poczekaj, aż ser się rozpuści. Wymieszaj z kremowym serkiem. Chleb pokrój w drobną kostkę i zrumień małe grzanki na patelni. Około 3 min przed końcem pieczenia muffinki powinny być zrumienione wyjmij z piekarnika. Na wierzchu połóż łyżkę sera, posyp grzankami i wstaw do zapieczenia na 2 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation