Kuchnia

muffiny

Czekoladowe muffinki z serem - przepis Marty
Składniki na masę serową:
200 g kremowego serka typu philadelphia (ew. można użyć serka homogenizowanego)
60 g cukru
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki suche:

200 g cukru
200 g przesianej mąki
30 g przesianego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
50 g drobinek czekoladowych (min. 50% kakao)
Składniki mokre:

250 ml wody
80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Składniki na masę serową wymieszać krótko szpatułką na jednolitą masę. W jednym naczyniu połączyć suche składniki, a w drugim mokre, a następnie wlać płynne do suchych. Wymieszać bardzo krótko silikonową lub drewnianą szpatułką/łyżką, tylko do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przelać do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami, do 3/4 wysokości. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek o średnicy 5 cm. Na środku każdego muffina nałożyć ok. 2 łyżeczki masy serowej. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 150 C (termoobieg) lub 175 C (bez termoobiegu). Piec przez około 25-40 min., do suchego patyczka. Ostudzić na kratce.

Smacznego : )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation