Babeczki dyniowo - bananowe na Halloween
Trochę pracochłonna dekoracja babeczek na Halloween, biorąc pod uwagę przygotowanie pajęczyny z lukru. Natomiast sam pomysł pająków z cukierków może będzie dla kogoś inspiracją na szybką i efektowną ozdobę :)
Przepis na babeczki zapożyczyłam z tej strony. Dorzuciłam więcej przypraw, bo lubię mocno aromatyczne ciasta i zdecydowane smaki.
Składniki na 4 duże babeczki:
1 szklanka puree z dyni
1 dojrzały banan (rozgnieciony widelcem)
2 jajka
50 g masła (stopionego i wystudzonego)
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
200 g mąki pszennej
120 g cukru
1/2 opakowania cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
Formę na babeczki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
W średniej misce zmiksować dynię, banana, jajka oraz wystudzone masło. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sodę oraz przyprawy. Zawartości obu misek połączyć ze sobą i wymieszać za pomocą łopatki. Gotową masę rozdzielić pomiędzy foremki.
Piec ok. 30 minut do "suchego patyczka". Pozostawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować elementy dekoracji.
Dekoracja:
Lukier:
2 białka
1,5 - 2 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
barwnik spożywczy pomarańczowy i ciemny (czarny, brązowy)
Dodatkowo:
8 okrągłych płatków waflowych
4 pralinki Ferrero Rondnoir
4 orzechy laskowe w czekoladzie
kilka żelek Spaghettini o smaku coli (np. firmy Trolli z Lidla)
Przybory:
2 plastikowe torebki do szprycowania
2 tylki do dekoracji nr 2
wykałaczka lub patyczek do szaszłyka
Białka dobrze ubić z cukrem pudrem. Dodać kwasek cytrynowy do smaku. Powstałą masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać barwnik pomarańczowy i polukrować wystudzone babeczki. Jeżeli babeczki wyrosły za bardzo trzeba je ściąć na płasko, by wafelek "czuł się" stabilnie.
Z drugiej części lukru ująć dwie łyżki masy i przełożyć do małej miseczki. Wmieszać barwnik ciemny. Jeżeli lukier zrobił się zbyt zwarty, trzeba rozrzedzić go odrobiną wody, ale nie za bardzo, by nie spływał z opłatków.
Aby na opłatkach uzyskać efekt pajęczyny należy je polukrować według poniższej instrukcji:
http://stylowi.pl/12544932 lub
http://www.flickr.com/photos/103700193@N07/10007425236/
Pozostawić do zastygnięcia, ale nie całkowitego. Pająk będzie się lepiej trzymał, gdy przyklei się do lukru.
Podana ilość lukru wystarczy na "opajęczynowanie" 8 wafelków. Na 4 opłatkach, po środku każdego, ułożyć pralinkę, dodać głowę z orzecha w czekoladzie. Oczy namalować resztką białego lukru. Żelkę pociąć na kawałki i przykleić pajęcze kończyny. Gotowego pająka na opłatku delikatnie umieścić na babeczce.
Uwaga: aby przygotować puree z dyni należy ją umyć, pokroić na mniejsze kawałki, wydrążyć łyżką środek z nasionami i ułożyć na blaszce skórką do dna. Przykryć folią aluminiową i piec do miękkości, ok. 60-90 minut (w zależności od wielkości kawałków) w temperaturze 180°C. Ostudzić, usunąć skórkę i za pomocą blendera zmiksować na puree.
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