Kuchnia

muffiny

Muffiny z gruszką
Składniki:
200g mąki pszennej
125 cukru
100g śmietany 18%
80g masła
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 gruszki (około 300g)

Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- masło roztopić i ostudzić
- do jednej miski przełożyć jajka, masło, śmietanę oraz ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać widelcem lub ręczną trzepaczką
- do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier
- gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę
- składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi, krótko mieszając
do ciasta przełożyć pokrojone gruszki, wymieszać
- formę na muffiny wyłożyć papilotkami
- do papilotek nałożyć ciasto, wypełniając 3/4 ich wysokości
- piec w 170 stopniach przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation