Kuchnia

słodkości2

Ciasto czekoladowe na twarogu

Składniki:
150 g tłustego twarogu
2 jajka
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 1/2 szklanki mąki pszennej (przesianej)
3 czubate łyżki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru demerara (lub 3/4 jeśli lubimy słodsze smaki)
1/2 szklanki kropelek czekoladowych + kropelki do posypania wierzchu / można zastąpić pokrojoną czekoladą


W dużej misce zmiksować na jednolitą masę twaróg, jajka, mleko i olej - najlepiej blenderem.
W inne misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier.
Suche składniki wlać do mokrych i wymieszać drewnianą łyżką. Do powstałej masy dodać kropelki czekoladowe (pół szklanki), wymieszać.
Ciasto przełożyć do średniej keksówki. U mnie silikonowa, a jeśli blaszana, to albo wyłożona papierem do pieczenia albo wysmarowana masłem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (u mnie opiekacz z termoobiegiem do 160 stopni) przez 45-50 minut (do suchego patyczka). Po ok. 20-30 minutach od upieczenia, ciasto wyjąć z keksówki i studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation