Kuchnia

słodkości2

Biszkopt z makiem:

Składniki:

BISZKOPT
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju

MASA MAKOWA
1 i 1/2 szklanki maku
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 kostka margaryny

POLEWA
5 dag czekolady deserowej
3 dag masła extra

Przepis na biszkopt: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijać (miksować) dodając powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu olej. Całość jeszcze przez chwilę zmiksować. Ciasto przelać do prostokątnej foremki 21x25 cm (zmierzone dno formy) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni C przez około 30 - 35 minut (piekłam 34 minut). Wyjać z piekarnika oraz z formy i przestudzić w samym papierze.

Przepis na masę makową: Mak sparzyć, odstawić na około 1 godzinę, odcedzić na siteczku i zmielić 2 razy w maszynce do mielenia. Połączyć z jajkami i mąką. Margarynę zagotować z cukrem i nie zdejmując z ognia dodać masę makową. Całość gotować około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Przekładanie: Przestudzony biszkopt przekroić na pół. Gorącą masą przełożyć biszkopt, delikatnie przycisnąć. Wierzch polać polewą czekoladową: kostki czekolady oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto można dowolnie udekorować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation