Kuchnia

słodkości2

Tiramisu

Składniki: 5 żółtek, 150 g cukru, 500 g serka mascarpone, 1,5 opakowania podłużnych biszkoptów, kakao do posypania, 1/3 szklanki wody

Poncz: 250 ml espresso, 70 g cukru, 50 ml amaretto (może być inny alkohol, ja nie miałam amaretto i dodałam whisky)

Przygotować poncz: do garnka wlać kawę espresso, dodać cukier, zagotować. Odstawić do wystygnięcia, po wystudzeniu dodać amaretto. Krem: do garnka wlać 1/3 szklanki wody, dodać cukier, zagotować. Jak zacznie wrzeć pogotować jeszcze przez ok. 1-1,5 minuty, aż powstanie syrop. Żółtka ubijać w mikserze na najwyższych obrotach, stopniowo dolewając gorący syrop. Żółtka ubijać do momentu, aż powstanie bardzo puszysta, prawie biała masa. Do ubitych żółtek dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać, można mikserem na małych obrotach. Przygotować naczynie lub blaszkę do pieczenia o wymiarach ok. 30 x 20 cm (ja użyłam tortownicy). Podłużne biszkopty moczyć przez kilka sekund w ponczu i ułożyć jedną warstwą w naczyniu. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Na kremie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem a następnie drugą połowę kremu. Tak przygotowany deser włożyć do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Po wyjęciu z lodówki tiramisu posypać kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation