Kuchnia

słodkości2

Ciasto z bitą śmietaną i kremem czekoladowym

Składniki biszkopt :
8 jajek,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżki rozpuszczonego masła,
170g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao .
Przygotowanie biszkoptu :

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo wlej żółtka. wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Wlej masło. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. ( 30cmx25cm) Piecz w temp 180 stopni przez 20 minut do suchego patyczka.

Składniki masy śmietankowej :
500ml śmietanki 30%,
2 opakowanie śmietan fix,
4 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie masy śmietankowej :

Zimną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem.

Składniki krem czekoladowy :
1l mleka,
3/4szklanki cukru,
250g masła,
1 szklanka mąki,
1 opakowanie budyniu czekoladowego,
1 łyżka kakao,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 jajko,
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej ( ostudzona) .
Przygotowanie kremu czekoladowego :

Do garnka wlej 2,5 szklanki mleka. Zagotuj razem z margaryną i cukrem. Do reszty mleka wsyp mąkę, budyń, kakao i mąkę ziemniaczaną oraz wbij jajko. Zmiksuj całość. Do gotującego się mleka wlej lekkim strumieniem przygotowaną mieszankę. Mieszaj całość aż zgęstnieje. Ściągnij z ognia. Przykryj folią i ostudź. Do ostudzonego budyniu wlej kawę i zmiksuj na wysokich obrotach.

Przygotowanie ciasta :

Biszkopt przekrój na pół. Pierwszą część posmaruj 1/2 porcji masy śmietankowej. Wlej budyń czekoladowy oraz na górze posmaruj drugą częścią masy śmietankowej. Przykryj drugim biszkoptem. Całość posyp obficie cukrem pudrem. Włóż do lodówki na 3-4 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation