Kuchnia

słodkości2

Ciasto kawowo- śmietankowe



Składniki- biszkopt:

2 jaja

1/3 szklanki cukru

1/3 szklanki mąki pszennej tortowej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Winiary

2 łyżki kakao

tłuszcz i krupczatka do formy



Krem:

1 kg sera mascarpone

600 ml śmietany 30 %

100 g brązowego cukru

podłużne herbatniki

3 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej

2 czubate łyżki żelatyny Winiary

200 ml domowej galaretki z czerwonej porzeczki lub dżemu wiśniowego

kakao



Przygotowanie- biszkopt:

Dno blachy o wymiarach 23x34 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy krupczatką lub bułką tartą. Boki pozostawiamy suche. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier, a następnie po jednym żółtku.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy bezpośrednio do jajek przez drobne sitko. Dokładnie, ale delikatnie, mieszamy. Masę przekładamy do formy. Wyrównujemy powierzchnię i od razu wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu wyciągamy blachę z piekarnika i gdy biszkopt lekko ostygnie, obkrawamy boki nożem od formy i wyciągamy ciasto na kratkę do ostudzenia.

Blachę myjemy, osuszamy i wykładamy folią aluminiową.

Kawę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, studzimy.



Wkładamy ostudzony biszkopt. Skrapiamy 4-5 łyżkami kawy. Smarujemy galaretką porzeczkową lub dżemem.



Krem:

Żelatynę zalewamy około 80 ml wrzącej wody. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec partiami cukier, a następnie ser mascarpone. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej cukru.

Łyżkę masy dodajemy do żelatyny, aby wyrównać jej temperaturę.

Ciągle ubijając na niskich obrotach masę mascarpone, wlewamy żelatynę. Gdy składniki się połączą, od razu połowę kremu wykładamy na biszkopt i wyrównujemy powierzchnię.

Biszkopty do tiramisu moczymy w pozostałej kawie i układamy na kremie. Przykrywamy pozostałą masą śmietanową. Musimy to robić bardzo energicznie, gdyż krem szybko zastyga.

Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej 3-4 godziny.

Przed podaniem posypujemy odrobiną ciemnego kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation