Święta i uroczystości

na przyjęcie

Pieczarki nadziewane serem pleśniowym i orzechami - Blog kulinarny - Kuchnia Marty Blog kulinarny – Kuchnia Marty
Składniki:

400 g pieczarek
1 łyżka oleju
sól
pieprz



Składniki na farsz:

2-3 szalotki
1 łyżka masła
100 g sera pleśniowego
100 g orzechów włoskich
100 ml śmietany 18%
sól
pieprz
natka pietruszki

Pieczarki nadziewane serem pleśniowym i orzechami

Przygotowanie pieczarek:

Pieczarki oczyszczamy i usuwany nóżki, które odkładamy – dodamy je do farszu. Kapelusze lekko solimy i posypujemy pieprzem. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i smarujemy olejem. Pieczarki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni ok. 10 minut. Podpieczone pieczarki odwracamy żeby nadmiar wody wypłynął.

Pieczarki nadziewane serem pleśniowym i orzechami

Przygotowanie farszu:

Nóżki pieczarek i szalotkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. W misce rozgniatamy ser pleśniowy, dodajemy posiekane orzechy włoskie, śmietanę i podsmażone nóżki pieczarek. Dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanym farszem napełniamy kapelusze grzybów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na ok. 15 minut. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation