Święta i uroczystości

na przyjęcie

Smażony kozi ser w cieście naleśnikowym z orzechami - Blog kulinarny - Kuchnia Marty Blog kulinarny – Kuchnia Marty
Składniki na ciasto naleśnikowe:

1 szklanka mąki z ciecierzycy
1 łyżka mąki kukurydzianej
½ łyżeczki mielonego kminku
½ łyżeczki sody oczyszczonej
¾ szklanki wody
sól
pieprz biały
olej do smażenia



Dodatkowo:

200 g koziego sera dojrzewającego
garść rukoli
30-40 g orzechów włoskich
1 łyżka miodu płynnego
1 łyżka musztardy sarepskiej
2 buraki

Smażony kozi ser w cieście naleśnikowym z orzechami

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąki, sodę, kminek, dodajemy trochę soli i pieprzu. Stopniowo dolewamy wodę ciągle mieszając. Ciasto naleśnikowe będzie troszeczkę gęstsze niż zwykle, konsystencją będzie przypominać ciasto na pakore.

Smażony kozi ser w cieście naleśnikowym z orzechami

Buraki myjemy, owijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 45-60 minut. Upieczone buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Orzechy włoskie drobno siekamy, prażymy i dodajemy do nich miód i musztardę. Podgrzewamy kilka minut często mieszając.

Smażony kozi ser w cieście naleśnikowym z orzechami

W małym rondelku rozgrzewamy oliwę. Kozi ser kroimy na pół – na dwa równe plastry. Każdy plaster zanurzamy w cieście naleśnikowym i smażymy w głębokim oleju na złoty kolor. Wyjmujemy ser i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Smażony kozi ser w cieście naleśnikowym z orzechami

Na talerzu układamy plasterki buraków i posypujemy je rukolą. Na to kładziemy usmażony kozi ser. Na ser nakładamy uprażone orzechy z miodem i musztardą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation