Święta i uroczystości

na przyjęcie

Świąteczne roladki w galarecie – przepis krok po kroku – przepisy.pl
Składniki

Bulionetka warzywna Knorr
1 szt
żelatyna
6 łyżeczek
szynka gotowana
20 plastrów
chrzan
2 łyżeczki
natka pietruszki
0.5 pęczka
jajka
5 szt
woda
0.7 l

Galaretka z jajkiem i szynką to jedna z popularnych polskich potraw Wielkanocnych. Możesz ją przyrządzić jednak także wówczas, gdy w lodówce zostaną ci resztki szynki i rosołu z poprzedniego dnia. Potrawa ta świetnie sprawdzi się na przykład jako przekąska na towarzyskim przyjęciu w ramach tzw. zimnej płyty. Najlepiej smakować będzie z odrobiną ostrego chrzanu albo polana łyżeczką soku z cytryny lub octu jabłkowego. Zadbaj o to, by nie tylko pysznie smakowała, ale także pięknie się prezentowała na półmisku. Rolaki powinny być starannie zawinięte, a na koniec udekorowane ziołami i kawałkami pomarańczy. W słonej galarecie podawać można nie tylko mięsa oraz jajka – dobrze smakować będzie ona także z rybą np. łososiem lub gotowanymi warzywami – marchewką, groszkiem i brokułami.
Rozwiń
Krok 1
Świąteczne roladki w galarecie – krok 1
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i pokrój na ćwiartki
Krok 2
Świąteczne roladki w galarecie – krok 2
W rondlu zagotuj 0,7 litra wody, dodaj Bulionetkę warzywną Knorr – gotuj chwilę. Następnie zdejmij z ognia, wsyp żelatynę i mieszaj do momentu rozpuszczenia w bulionie.
Krok 3
Świąteczne roladki w galarecie – krok 3
Na desce rozłóż plastry szynki. Każdy z nich posmaruj odrobiną chrzanu i ułóż na nich po ćwiartce ugotowanego jajka – zwiń roladki.
Krok 4
Świąteczne roladki w galarecie – krok 4
Tak przygotowane roladki ułóż dekoracyjnie na półmisku i zalej nieco wystudzoną płynną galaretą. Udekoruj gałązkami natki i wstaw na kilka godzin do lodówki, do momentu stężenia galarety. Podawaj z cząstkami cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation