Inne

tortownia

Porzeczkowiec piernikowy

SKŁADNIKI NA KORZENNY BISZKOPT:

5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM SEROWY:

150 g masła
400 g serka śmietankowego np. Phildalphia lub z wiaderka
3 łyżki cukru pudru, czubate
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

400 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
4 łyżki cukru pudru, czubate
szczypta soli
SKŁADNIKI NA PONCZ:

1/4 szklanki wody
2 łyżki rumu, białego
1 łyżeczka cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWĄ POLEWĘ:

100 ml śmietanki kremówki 30%
100 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:

300 g dżemu z czarnej porzeczki
Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą korzenną. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy cały czas, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki delikatnie łączymy masę z białek oraz suche składniki i wodę. Najlepiej robić to w kilku partiach. Blaszkę o wym.20×31 cm lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia (będzie się lepiej trzymać). Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 30 min. do tzw. suchego patyczka. Biszkopt zaraz po wyjęciu z wysokości 40 cm rzucamy na podłogę (taki sposobem nie opadnie). Studzimy, następnie przekrawamy na 3 części.

Wszystkie składniki na krem serowy powinny być w temp. pokojowej. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy przesiany cukier puder. Serek chwilę mieszamy i stopniowo dodajemy do masła, cały czas miksując.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy razem ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę.

Śmietankę na polewę przekładamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę. Mieszamy, aż masa całkowicie się połączy. Zostawiamy do lekkiego stężenia.

Wszystkie składniki na poncz łączymy (poncz możemy pominąć).

Jeden blat biszkoptowy układamy w formie, lekko ponczujemy. Wykładamy połowę dżemu, a na wierzch masę serową. Przykrywamy drugim blatem, lekko ponczujemy i wykładamy pozostały dżem oraz krem śmietanowy. Przykrywamy trzecim blatem, ponownie lekko ponczujemy i wylewamy tężejącą polewę (można też polać wierzch na godz. przed podaniem). Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation