Inne

tortownia

Szarlotka królewska

Składniki:

biszkopt:
6 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
100 g mąki ziemniaczanej
220 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 ml oleju

masa budyniowa (można zastąpić gotową masą karpatkową):
2 budynie waniliowe
1 cukier wanilinowy
1 łyżka mąki
3 szklanki mleka
5 łyżek cukru
200 g masła (w temp. pokojowej)

ponadto
2 kg jabłek
cukier (według uznania i słodkości jabłek)
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżeczki żelatyny
3/4 szkl. soku jabłkowego do nasączenia
granola do posypania

Sposób wykonania:
Przygotować ciasto na biszkopt.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Do błyszczącej masy białkowej dodawać po 1 żółtku. Cały czas miksując wlać olej. Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski z masą jajeczną i delikatnie połączyć.
Blaszkę o wymiarach 24x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160C ok 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na 2 części.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kiedy jabłka będą ładnie rozprażone, dodać cukier i cynamon, wymieszać. Garnek zdjąć z ognia.
Wsypać żelatynę i dobrze wymieszać, do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.

Przygotować masę. 2 szklanki mleka zagotować. Budynie, mąkę, cukry i szklankę mleka dobrze wymieszać. Wlać na gotujące mleko i ugotować gęsty budyń. Przykryć. Odstawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu.
Krem podzielić na pół.
1 biszkopt nasączyć połową soku jabłkowego. Wyłożyć połowę jabłek. Na jabłka połowę kremu. Przykryć drugim biszkoptem. Biszkopt nasączyć,
wyłożyć pozostałe jabłka i krem. Całość posypać granolą lub startą czekoladą.
Ciasto wstawić na 2 godz. do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation