Inne

tortownia

Tort czekoladowy
Składniki
5 dużych wiejskich jaj,
¾ szklanki mąki pszennej,
¾ szklanki cukru,
¼ skrobi ziemniaczanej,
250 gram serka mascarpone,
350 ml śmietany kremówki,
½ szklanki cukru pudru,
¼ szklanki gorzkiego kakao,
100 gram gorzkiej czekolady,
50 gram masła, konfitura wiśniowa,
50 ml nalewki wiśniowej, wiśnie do dekoracji


Wykonanie:
Upiecz biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Białka ubijaj z cukrem na sztywną pianę, gdy będzie gotowa zmniejsz obroty miksera i dodawaj żółtka. Pomału dodawaj mąki do pełnego wymieszania. Gotowe ciasto wylej na tortownicę i piecz w temperaturze około 160 stopni przez 40 minut.
300 ml śmietanki kremówki ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj kakao, pod koniec ubijania dodawaj porcjami mascarpone i 50 gram posiekanej lub startej czekolady.
Ostudzony biszkopt przekrój na dwie części. Z nalewki wiśniowej i odrobiny ciepłej wody zrób podstawę do nasączenia biszkoptu. Jeden blat połóż na paterę, skrop alkoholem, nałóż na to konfiturę wiśniową i nałóż ½ kremu. Nałóż kolejny blat, skrop resztą alkoholu i resztą kremu obłóż blat i boki tortu. Z pozostałej czekolady, śmietanki i masła zrób polewę czekoladową, rozpuszczając wszystko w kąpieli wodnej. Na tort nałóż wiśnie do dekoracji i oblej tężejącą polewą. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

Podanie:
Tort ten jest bardzo czekoladowy, a najlepiej smakuje po schłodzeniu przez całą noc. Dla urozmaicenia biszkopt możemy również zrobić czekoladowy, dodając do ciasta 2 czy 3 łyżki ciemnego kakao. Do takiego wykonania tortu również nadają się inne owoce, jednak powinny być kwaskowate, by przełamać słodycz czekolady. Doskonale sprawdzą się borówki i maliny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation