Inne

tortownia

Cafe Amaretto: Biszkopt czekoladowy z orzechami
Biszkopt czekoladowy z orzechami
(inspiracja „Wielka Księga Ciast Siostry Anastazji )

Składniki na blaszkę o wymiarach 28x15 cm

Biszkopt czekoladowy
3 jajka
120 g cukru
90 g mąki pszennej
1 łyżka jasnego kakao
3 łyżki startej gorzkiej czekolady
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt orzechowy
3 jajka
150 g grubo posiekanych orzechów włoskich
125 g cukru
1 łyżka płynnego miodu
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem czekoladowy
200 g masła
250 g serka śmietankowego
60 g czekolady deserowej
2,5 łyżki cukru pudru

Poncz
1 łyżka cukru
1/3 szklanki wody
50 ml rumu

Polewa
75 g gorzkiej czekolady
50 ml słodkiej śmietanki 12%tł.

Dekoracja
20 g mlecznej czekolady

WYKONANIE

Biszkopt czekoladowy
Oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywno dodając w trakcie ubijania małymi porcjami cukier. Gdy masa była sztywna i lśniąca zmniejszyłam obroty robota na minimalne i dodałam żółtka. Mieszałam tylko do połączenia składników Przesiałam do masy w dwóch porcjach mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypałam startą czekoladę i delikatnie wymieszałam wszystko szpatułką. Przełożyłam ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut. Wystudziłam w formie. Zimne przekroiłam w poziomie na pół.

Biszkopt orzechowy
Ubiłam białka na sztywno dodając w trakcie ubijania małymi porcjami cukier. Gdy masa była sztywna i lśniąca zmniejszyłam obroty robota na minimalne i dodałam żółtka oraz miód. Mieszałam tylko do połączenia składników. Oba rodzaje maki wymieszałam z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiałam do masy i delikatnie wymieszałam szpatułką. Na końcu wsypałam posiekane orzechy i jeszcze raz wszystko przemieszałam. Przełożyłam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Wystudziłam w formie.

Krem czekoladowy
Serek powinien być bardzo ścisły, bez śladu serwatki, wyjęty z lodówki kilka godzin wcześniej, a masło powinno mieć temperaturę pokojową.
Roztopiłam czekoladę w kąpieli wodnej. Dodałam o serka i dokładnie wymieszałam. Utarłam miękkie masło z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawałam po łyżce czekoladowy serek.
Gdyby przez przypadek masa się nieco zważyła wystarczy podgrzać ją w kuchence mikrofalowej przez 5 sekund na minimalnej mocy i ponownie wymieszać.

Poncz
Wsypałam do rondelka cukier. Wlałam wodę i postawiłam na małym ogniu. Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam ok. 5 minut. Wystudziłam. Do zimnego syropu wlałam rum i wymieszałam.

Polewa
Pogrzałam śmietankę do temperatury około 80°C.dodałam pokruszona czekoladę i wymieszałam do momentu uzyskania gładkiej aksamitnej konsystencji.

Montaż
W blaszce wyłożonej czystym papierem ułożyłam jeden blat czekoladowy. Nasączyłam go połową ponczu i posmarowałam połową kremu. Przykryłam orzechowym biszkoptem. Trzeba go przenosić ostrożnie gdyż łatwo pęka. Biszkopt orzechowy posmarowałam resztą kremu i przykryłam drugim blatem czekoladowym. Lekko docisnęłam. Nasączyłam resztą ponczu i polałam polewą czekoladową. Wstawiłam na pół godziny do lodówki aby czekolada zastygła.

Dekoracja
Roztopiłam mleczną czekoladę w kąpieli wodnej. Przełożyłam do worka cukierniczego z odciętą minimalnie końcówką i ozdobiłam wierzch ciasta.

Do czasu podania trzymałam ciasto w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation