Kuchnia

danie głowne

PIKANTNY KOCIOŁEK

Składniki:

500 g. szynki bez kości
łyżkę oleju
mielony pieprz
tymianek
1 cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
2 duże marchewki
pietruszka/koper
3 łyżki mąki pszennej
mielona papryka ostra
przyprawa do gulaszu
ząbek czosnku
Mięso pokroić w kostkę, drobno starty tymianek i pieprz wymieszać z mięsem – odstawić. W garnku zagotować szklankę wody, dodać mięso, wsypać ostrą paprykę (ilość wedle uznania – zależy jak bardzo pikantna ma być potrawa) i wlać olej. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paski. Marchew obrać i pokroić w talarki, cebulę w drobną kostkę. Wsypać przyprawę do gulaszu – mniej więcej 3 łyżki. Dodać paprykę, marchew i cebulę oraz starty na tarce czosnek (na najmniejszych oczkach). Gotować jakieś 10 minut. Następnie odlać do kubka trochę “sosu” z gotującego się garnka i wsypać jakieś 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie powstały grudy. Jeśli nie udało nam się i grudki powstały, najlepiej wlewać to przez durszlak – wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu 4 minuty. Na końcu posypać pietruszką lub koprem. Możecie używać własnych metod zagęszczania sosu – wedle uznania :]
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation