Kuchnia

sałatki

Składniki:

1 mała główka młodej, niezbyt zwartej kapusty
duży pęczek rzodkiewek
1/4 łodygi pora (białej części)
2 korniszony
kilka gałązek koperku

Sos:

1/3 szklanki zimnej wody
sok z połówki limonki
kilka łyżek oleju słonecznikowego, z oliwy z oliwek lub z orzechów włoskich
sól, pieprz i cukier puder do smaku
1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek

Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować, rzodkiewkę umyć, odciąć końcówki. Zetrzeć na grubej tarce. Pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paseczki, przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i odsączyć. Koperek i korniszony drobno posiekać. Wszystko umieścić w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Bezpośrednio przed podaniem polać sosem i wymieszać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation