Kuchnia

sałatki

Sałatka grecka ze szparagami | Kwestia SmakuSKŁADNIKI

4 PORCJE
1 główka sałaty lodowej
250 g pomidorków koktajlowych
1/2 czerwonej cebuli
200 g sera feta
1/2 szklanki czarnych oliwek
4 łyżeczki suszonego oregano
3 podłużne czerwone papryki lub 2 zwykłe
pęczek szparagów
1/2 papryczki chili
winegret: 4 łyżki oliwy extra vergine, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka syropu klonowego lub miodu, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Sałatę umyć, osuszyć i pokroić w 2 cm kostkę. Włożyć do dużej miski, dodać pokrojone w kosteczkę papryki, przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, cienko posiekaną czerwoną cebulę, pokrojoną w kosteczkę fetę i czarne oliwki.
Szparagi umyć, odłamać twarde końce, wrzucić na wrzątek i gotować 3 minuty. Odcedzić, pokroić na kawałki i dodać do sałatki, polać winegretem i posypać suszonym oregano.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation