Kuchnia

przepidy

25 minutowa zupa piwna z serem,bekonem i kurczakiem

6-8 porcji

6 plasterków boczku
ok 500 g piersi kurczaka bez skóry bez kości
¼ kostki masła
¼ szklanki mąki
2 łyżeczki czosnku w proszku
2 łyżeczki zmielonego chilli (lub pieprz cayenne; do smaku)
1 łyżeczka wędzonej papryka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 szklanka piwa pszenicznego
1 szklanka bulionu z kurczaka
2 szklanki "pół na pół" (wymieszanego mleka z kwaśną śmietaną lub samego mleka)
220 g łagodnego startego sera,
sos 1 łyżeczka sosu Worcestershire
szczypiorek
grzanki
Pociąć nożycami lub pokroić boczek i podsmażać go w rozgrzanym garnku. Pokroić pierś z kurczaka w małe kwadraciki. Usuń boczek z patelni i umieścić na talerzu. Dodaj kurczaka na tłuszcz z boczku i podsmaż na złoty kolor. Wyjąć kurczaka na talerz z boczkiem. Do garnka włóż łyżkę masła oraz mąkę i przyprawy. Dodaj piwo, rosół i "pół na pół". Zagotuj mieszając. Dodaj ser i mieszaj trzepaczką aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj sos Worcestershire, kurczaka i boczek. Wymieszać do połączenia. Pozostawić na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki. Udekorować szczypiorkiem i grzankami.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation