Kuchnia

przepidy

Jako danie główne na wieczorku filmowym podałam kurczaka pieczonego z papryką i ryżem. Polubicie tę potrawę. Wymaga małego nakładu pracy a efekt jest naprawdę wart uwagi. Za jednym zamachem przygotujecie mięso, węglowodany i ryż. Nie obawiajcie się, że ryż nie ugotuje się. W trakcie pieczenia napęcznieje w sosie i będzie miękki. Do przygotowania sosu do kurczaka wykorzystałam domową meksykańską salsę, którą robiłam w ubiegłym roku. Wy oczywiście możecie postawić na gotowy produkt. Muszę przyznać, że takie jednogarnkowe/jednobrytfankowe dania lubię w szczególności.

Przepis na faszerowaną paprykę dodaję do akcji Shinju- Hola Mexico 4.

Kurczak z ryżem przepis

KURCZAK PIECZONY Z PAPRYKĄ I RYŻEM

Składniki (na 4 porcje):
[źródło: Taste.com.au]
4 nogi z kurczaka, podudzie oddzielone od ł (lub 8 pałeczek z kurczaka)
2 łyżeczki suszonego oregano
pół łyżeczki mielonej kolendry
1 większa czerwona cebula, posiekana w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 czerwona papryka
puszka pomidorów, posiekanych, bez skóry (400 g)
380 g salsy (u mnie domowa salsa meksykańska)
1,5 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu
sól, pieprz do smaku
pół szklanki długoziarnistego ryżu (nieugotowanego)
pół puszki czerwonej fasoli
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i kolendrą. Kropimy oliwą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc. Mięso należy wyjąć z lodówki na około 30 minut przed smażeniem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso po 4-5 minut z każdej strony. Odkładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty. Dodajemy paprykę, pomidory w puszce, salsę, bulion, doprowadzamy do zagotowania. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja dodatkowo sos przyprawiłam suszonym oregano). Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy ryż, mieszamy. Kurczaka układamy na dużej blasze do pieczenia, wylewamy na niego zawartość patelni. Pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia należy kilka razy przemieszać sos z ryżem. Na 10 minut przed końcem pieczenia dokładamy odcedzoną i opukaną fasolę, mieszamy z sosem. Gotowe danie rozkładamy pomiędzy 4 talerze, dekorujemy listkami kolendry.

Czas przygotowania: 50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation