Kuchnia

ZUPY I ZAPIEKANKI

Krem z pieczonej dyni

Składniki na 4 porcje:
– 1 kg dyni (waga przed obraniem)
– 250 g ziemniaków (3 sztuki)
– 200 g cebuli (1 duża sztuka)
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy
– 1 łyżka suszonego rozmarynu
– 750 ml bulionu (lub wody)
– 175 ml (mała puszka) mleczka kokosowego
– sól i pieprz
Dynię, ziemniaki i cebulę obrać i pokroić na kawałki o boku 2-3 cm. Umieścić w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia ciasta, zalać oliwą i posypać rozmarynem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Jeżeli po tym czasie warzywa nie będą miękkie, to można zostawić je w wyłączonym piekarniku na dodatkowe pół godziny. Upieczone warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem lub wodą i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Zagotować, dodać mleczko kokosowe i przyprawić do smaku. Można podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation