Kuchnia

ZUPY I ZAPIEKANKI

Zupa cukiniowo-szpinakowa
składniki:

2 nieduże cukinie

450g szpinaku mrożonego (a najlepiej świeżego jeśli uda Wam się nabyć)*

2 średnie cebule

2 ząbki czosnku

sok z połowy cytryny

1 kopiasta łyżka serka mascarpone (można zastąpić gęstą śmietaną lub pominąć)

1 łyżeczka startych nasion kolendry

1 łyżeczka suszonego tymianku

sól, pieprz

3 łyżki oleju rzepakowego

opcjonalnie - kiełki brokuła do posypania zupy

*szpinak najlepiej wyjąć wcześniej z zamrażarki, aby odtajał.

wykonanie:

1. Cebulę kroimy w pióra, a cukinie i czosnek w miarę cienkie półplasterki.

2. W dużym garnku rozgrzewamy olej, na który wrzucamy czosnek. Po 30 sekundach dodajemy cebulę i wszystko razem przesmażamy, aż cebula się zeszkli. Następnie wrzucamy cukinię, smażymy 2-3 minuty.

3. Dodajemy szpinak i około litr wody. Doprawiamy tymiankiem, kolendrą, pieprzem i szczypta soli. Przykrywamy garnek, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 minut, aby warzywa zmiękły. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy mascarpone.

4. Gdy zupa nieco przestygnie miksujemy ją na gładki krem i doprawiamy sokiem z cytryny oraz pozostałymi przyprawami jeśli uznacie, że jest taka potrzeba.

5. Przed podaniem warto oprószyć zupę szczyptą kolendry i kiełkami.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation