Kuchnia

Do spiżarni

Papryka w zalewie miodowej
Składniki

(na 8 litrowych słoików mocno upchanych)
4 kg twardej papryki
12 szklanek wody
2 szklanki octu
3 łyżki soli
400 g miodu
dodatkowo do każdego słoika: po 1 listku laurowym, 2-3 zairenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, jeśli czosnek to po ząbku pokrojonoym na kilka plasterków, 1/2 łyżeczki bialej gorczycy, po pelnej łyżce oliwy z oliwek i po 1 większym listku bazylii.

Wykonanie

Paprykę myję, oczyszczam z gniazd nasiennych, białych części, myję, kroję na kawałki. Upycham paprykę do wyparzonych słoików, dorzucam listrki lauroweziele angielskie, kawałki czosnku, gorczycę. Wodę, ocet, sól i miód zagotowuję, nie wyłączając gazu wlewam wrzącą zalewę do słoików zostawiając 2-3 cm luzu, wlewam łyżkę oliwy, wrzucam bazylię, mocno zakręcam, stawiam do góry dnem na kocu i gdy wszystkie słoiki gotowe, przykrywam je kocem, pozostawiam je tak przez 2 dni. Po tym czasie wynoszę je do piwnicy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation