Kuchnia

Do spiżarni

Sałatka z cukinii

Składniki
2 kg cukinii
4 łyżki soli
3 cebule
2 marchewki
1/2 kg różnokolorowej papryki
2 papryczki chili
olej
ZALEWA:
szklanka octu spirytusowego
szklanka cukru
kilka ziarenek ziela angielskiego
pieprz cayenne
2 łyżeczki gorczycy
4 liście laurowe
kilka ziarenek pieprzu

Etapy przygotowania

Cukinie ścieramy na grubych oczkach, zasypujemy solą i odstawiamy na 2 godz. Cebule kroimy w piórka, solimy, odstawiamy na 2 godz. Warzywa odciskamy z soku, mieszamy ze startą marchewką i drobno pokrojoną papryką i chili (oczyszczonymi z pestek). Z podanych składników gotujemy zalewę, aż cukier się rozpuści. Gorącą mieszamy z warzywami, odstawiamy na 2 godz. Przekładamy do słoików, do każdego dodajemy liść laurowy, ziarenka pieprzu, na wierzch wylewamy trochę oleju. Zakręcamy, pasteryzujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation