Kuchnia

Do spiżarni

Leczo na zimę


Stragany uginają się pod kolorowym mnóstwem warzyw i owoców i muszę się przywoływać do porządku, żeby nie popełnić słoikowego szaleństwa – bo gdzie ja będę trzymać to wszystko?
Zatem tylko to, co absolutnie uwielbiam.
Absolutnie uwielbiam paprykę jesienią bo teraz jest najlepsza, najbardziej pachnąca i najtańsza. W zimie leczo gotowane z tego co jest w sklepach – w połowie nie przypomina leczo z września– postanowiłam zatem zamknąć w słoikach ten najlepszy, najpełniejszy paprykowo-cukiniowy smak.
W ostatniej „biedronkowej” gazecie, „Smaki życia”- znalazł się ten przepis, a jest to on praktycznie identyczny z tym, jak ja przygotowuję swoje leczo.

Składniki:
2 kg pomidorów
1 kg papryki (czerwonej i żółtej)
1 kg cukinii
½ kg cebuli
Oliwa
Papryka słodka w proszku, papryka chili w proszku, papryka ostra wędzona w proszku – do smaku
Oregano
Sól.

1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Wydrążamy wnętrze z pestkami i odrzucamy na sitko – żeby odzyskać sok. Miąższ kroimy w małe kawałki.

2. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie w dużym garnku, dorzucamy cukinię w małych kawałkach (umyte, ale nie obrane), a następnie paprykę w postaci wąskich paseczków. Wtedy też dorzucamy wszystkie rodzaje sproszkowanej papryki

3. Na końcu dodajemy pomidory i sok pomidorowy oraz 1 łyżkę oregano i 1 łyżkę soli.

4. Całość gotujemy około 30 minut.

5. Przekładamy do słoików, wlewamy na górę 1-2 łyżki oliwy, zamykamy i pasteryzujemy około 20 minut.

W zimie można zjeść to w taki – wegetariański - sposób,
będzie można też dorzucić ulubionej kiełbasy i w taki sposób wzbogacić to danie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation