Kuchnia

Przetwory i nalewki

Śliwkowe powidła z czekoladą i cynamonem

2 kg śliwek
400 g cukru
1 łyżka cynamonu
1/2 tabliczki czekolady lub 5 łyżek kakao

Śliwki umyć, przebrać i usunąć pestki. Wrzucić do dużego garnka i dolać 250 ml wody żeby nie przywarły zanim puszczą sok. Trzymać na małym gazie, od czasu do czasu mieszając. Po 2h dosypać cukier i wymieszać – po 10 min, wyłączyć gaz i zostawić do ostygnięcia. Po lekkim przestygnięciu zmiksować blenderem na gładką masę. Po zmiksowaniu dodać czekoladę lub kakao i cynamon i podgrzewać 30-60 min do uzyskania odpowiedniej konsystencji (po ostygnięciu zgęstnieją więc nie musi być bardzo gęste). Gorące wkładać do wypasteryzowanych słoików, zakręcić i odwrócić słoiki do góry dnem – nie trzeba pasteryzować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation