Kuchnia

Przetwory i nalewki

Następny jest ketchup śliwkowy- właśnie kończy bulgotać w kuchni.
To absolutnie wspaniały dodatek do pieczonych mięs, czy to podawanych na zimno czy ciepło, zresztą nie tylko- odkąd go spróbowałam, wiedziałam, że sama muszę zrobić, a zwykłego sklepowego ketchupu już chyba nie tknę;)

2 kg śliwek węgierek
10 ostrych papryczek (ok. 150g)
2 łyżki soli
25 dag cukru
1 łyżka imbiru (drobno pokrojony korzeń lub w proszku)
3/4 szklanki octu 6%
1 duża główka czosnku

Umyte, osuszone i wypestkowane śliwki wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojoną paprykę, czosnek i imbir. Smażymy jak powidła, na małym ogniu, często mieszając. Po ok. 3 godzinach dodajemy cukier, ocet i sól, gotujemy kolejną godzinę. Po wystygnięciu miksujemy wszystko na gładko, przekładamy do słoików i pasteryzujemy 30 minut.
Smak jest wyborny:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation