Kuchnia

Przetwory i nalewki

Marynowania ciąg dalszy ...dziś papryka! ostra

Marynowana papryka
przepis własny

Składniki: na dwa słoje
500g ostrej miniaturowej papryki
dwie główki czosnku
3 łyżki gorczycy
2 łyżeczki ziaren kolendry
1 łyżeczka kolorowego pieprzu
4 listki laurowe
łyżka miodu
sól do smaku
1 szklanka octu
2 szklanki wody

Paprykę myjemy, umieszczamy w naczyniu z osoloną wodą i moczymy przez noc. Kolejnego dnia nakłuwamy paprykę wykałaczkami i umieszczamy w słojach. Do każdego słoja dodajemy główkę czosnku, którego nie obieramy - kroimy wzdłuż, po dwa listki laurowe oraz łyżeczkę ziaren kolendry ( ziarna należy lekko zdusić czubkiem noża by uwolnić zapach i dopiero umieścić w słojach ) Resztę składników wrzucamy do garnka i gotujemy, doprawiamy solą według uznania, chociaż ostra papryka nie wymaga dużej ilości soli. Zalewamy słoje gorącą marynatą i zamykamy wecki spinkami.
Przyjemnego marynowania:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation