Kuchnia

Warzywa przetwory

Warzywa marynowane


Buraki, zielone pomidory, ogórki drobne, fasola szparagowa, czosnek (razem 1 kg)

200 g octu
200 g wody
40 g soli
3 ziarna czarnego pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
po pół pęczka zielonych:
kolendry, bazylii i estragonu
5 g cynamonu

Buraki umyć, sparzyć, ostudzić, obrać i pokroić na kawałki. Nieduże zielone pomidory oraz drobne ogórki umyć. Czosnek podzielić na ząbki i oczyścić. Fasolę szparagową obrać z włókien, pokroić na duże kawałki, sparzyć osolonym wrzątkiem, wyłożyć na sito i ostudzić w zimnej wodzie. Kolendrę, bazylię i estragon przebrać, umyć i drobno pokroić. Tak przygotowane warzywa ułożyć warstwami w słoju, każdą przekładając zieleniną i zalać zalewą do marynowania. Aby uzyskać zalewę, ocet, najlepiej winny rozprowadza się przegotowaną wodą, dodaje sól, cukier, cynamon, goździki i inne przyprawy aromatyczne, po czym zagotowuje i studzi. Jeżeli po 3 dniach zalewa zmętnieje, trzeba ją zlać, przegotować, ostudzić i ponownie wlać do słoika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation