Kuchnia

Warzywa przetwory

Czosnek w białym winie

Czas przygotowania: 2 dni
Ilość porcji: 2
Składniki
butelka białego wytrawnego wina
½ szklanki octu z białego wina
20 dag cukru
2 gałązki świeżego estragonu
2 czerwone papryczki chili
2 listki laurowe
łyżka mielonego pieprzu
łyżka soli
20 główek czosnku
oliwa

Etapy przygotowania

Mieszamy wino, ocet, cukier, estragon, wypestkowane i pokrojone chili, połamane liście laurowe, pieprz i niewielką ilość soli, gotujemy. Do wrzącej zalewy wkładamy obrane ząbki czosnku, wyłączamy ogień, przykrywamy i zostawiamy na 12–20 godz. Po tym czasie całość ponownie zagotowujemy i gotujemy 3 min. Studzimy. Wyławiamy czosnek do słoików, zalewamy zimną zalewą. Na wierzch każdego słoika wylewamy cienką warstwę oliwy, zakręcamy i stawiamy w chłodzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation