Kuchnia

Warzywa przetwory

MAGiczna Mikstura czyli Miód z Cytryną i Imbirem na jesienne dni

Każdy z nas ma kilka sprawdzonych, domowych sposobów na walkę z pierwszymi objawami przeziębienia. Początek jesieni, od lat w naszym domu nieodłącznie kojarzy się z magiczną miksturą serwowaną na czczo wszystkim domownikom. W moim rodzinnym domu powtarzało się, że zalanie na noc łyżki miodu z kilkoma kroplami cytryny, a rano po dolaniu ciepłej wody wypicie takiego roztworu na czczo, oczyszcza organizm z toksyn, działa dobroczynnie na serce i odporność. Ja mojej rodzinie dodaję do tego jeszcze plasterek imbiru.
Łyżka takiej mikstury (wraz z plasterkami cytryny i imbiru), zalana ciepłą wodą i podana do wypicia z samego rana z pewnością pomoże nam w walce z pojawiającym się przeziębieniem. Sposób sprawdzony, więc polecam.


Składniki:

1-2 cytryny (można je obrać ze skórki)
świeży imbir w kawałku (ok. 5cm)
miód naturalny w postaci lejącej ok. 250-300 ml

Przygotowanie:

Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem, kroimy na ok. 5 mm plasterki, potem na ćwiartki
Imbir obieramy ze skórki i kroimy na plasterki
Wcześniej dokładnie umyty, wyparzony i osuszony słoik napełniamy naprzemiennie plasterkami cytryny i imbiru
Całość zalewamy miodem, tak aby zakrył zawartość stałych składników
Słoiczek umieszczamy w lodówce na 3-4 dni (cytryna i imbir puszczą sok, miód będzie bardziej rzadki)
Wykorzystujemy łyżkę lub dwie mikstury (wraz z plasterkami cytryny i imbiru), umieszczamy w kubku, zalewamy ciepłą (nie gorącą!) wodą i podajemy do picia, najlepiej na czczo
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation