Kuchnia

pizza

Pyszna pizza w wersji "pół na pół"

Składniki na ciasto:
(przepis na 2-3 placki o średnicy około 32 cm w zależności od preferowanej grubości ciasta; jeśli chcecie wykonać tzw. "całą blachę" na średnim cieście użyjcie 2 szklanek mąki i reszty składników proporcjonalnie)
3 szklanki mąki pszennej typ 650 (lub zwykłej pszennej)
270 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy

Przygotowanie ciasta:
(Ciasto drożdżowe lubi ciepło, więc w czasie jego przygotowywania lepiej unikać wszelkich nawiewów chłodnego powietrza, przeciągów itp.)
1. Wodę wymieszać z cukrem, dodać drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną się pienić.
2. W misce wymieszać mąkę z solą, zrobić zagłębienie i wlać drożdżowy zaczyn, dodać oliwę i wymieszać wszystko łyżką, a następnie ręką.
3. Gdy ciasto zaczyna robić się w miarę spójne, można przełożyć je na oprószony mąką blat i wyrabiać około 5-10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Gdy ciasto podczas wyrabiania delikatnie klei się do dłoni pomocne może być ich dokładne umycie, osuszenie i obsypanie mąką. Można także do ciasta dodać odrobinę mąki lub oliwy.
4. Z wyrobionego ciasta uformować kulę (jeśli mają być dwie pizze, ciasto podzielić na dwie równe części), włożyć do miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ok. 30-50 minut). W czasie oczekiwania można wykonać sos. Część ciasta można zamrozić lub schować do lodówki na 1-2 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation