Kuchnia

pizza

Focaccia -
Składniki
1 kg białej mąki
10 dag świeżych drożdży
2 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
40 ml oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
sól gruboziarnista
rozmaryn

Przygotowanie
W misce wymieszaj drożdże z 4 łyżkami ciepłej wody i cukrem. Kiedy podwoją objętość dodaj mąkę, wodę i połowę oliwy. Na końcu sól. Przełóż ciasto na blat, podsyp je mąką i wyrabiaj 10 minut. Miskę wysmaruj oliwą i przełóż do niej wyrobione ciasto, obtaczając je w oliwie, żeby nie wysychało. Przykryj wilgotną ściereczką. Zostaw w cieple na godzinę. Po godzinie wyrośnięte ciasto uderz pięścią i wyrób ponownie. Wyrabiaj około 3 minut. Odłóż w spokoju na 5 minut. Podziel na dwie części. Rozwałkuj na dwa placki. Przełóż je na blachę obsypaną mąką, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw ponownie do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie wysmaruj wierzch pozostałą oliwą. Czubkami palców wygnieć dziurki na powierzchni ciasta. Posyp rozmarynem i grubą solą. Piecz do zrumienienia w temp 220 stopni C na (ok. 20-30 minut).

Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/focaccia_5387.html#ixzz39FCVamSi
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation