Kuchnia

pizza

Przepis na Focaccia z suszonymi pomidorami szynką i cebulką - MojePrzepisy.pl

Focaccia z suszonymi pomidorami szynką i cebulką

Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 60 min.
Opis

Jest potrawą kuchni włoskiej. Stanowi płaskie ciasto z oliwą posypane gruboziarnistą solą, pochodzi z Ligurii. Najlepsze placki wychodzą pieczone w prawdziwych piecach chlebowych. Można je jednak oczywiście przygotować w zwyczajnym piekarniku.

Składniki

CIASTO

mąka pszenna 35 dag
sól 2 szczypty
drożdże 20 g
woda 210 ml
oliwa 1 łyżka
pieprz 1 szczypta
OBŁOŻENIE

cebula 1 szt.
pomidory suszone 1/2 szklanki
szynka 15 dag
zioła 2 łyżeczki
Sposób przyrządzenia

Z podanych składników zagnieść ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Zagniatać mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego (hakiem) lub ręcznie, kilka minut. Przykryć, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość.

Po godzinie ponownie zagnieść, przez chwilę. Rozwałkować na średnicę około 25 cm.

Wyłożyć na blachę oprószoną mąką i odstawić na 20 minut do napuszenia (powinno podwoić objętość).

Po tym czasie kciukiem zrobić mocne wgłębienia w cieście, odstawić na 10 minut.

Delikatnie spryskać oliwą, wyłożyć pokrajane suszone pomidory, szynkę, krążki cebuli i zioła. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºc.

Lekko ostudzić na kratce i podawać ciepłą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation