Kuchnia

pizza

:) !! Pizza z sosem pomidorowym i różowym pieprzem

Składniki, 2 okrągłe pizze o średnicy około 35 cm każda:
Ciasto:
• 1/2 składników z przepisu podstawowego na ciasto do pizzy bez zagniatania
• 5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia do posmarowania blach

Sos pomidorowy:
• 1 puszka pomidorów bez skórek razem z sosem (polecam pomidory Pelati CIRIO)
• 1/4 łyżeczki soli
• 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Dodatki:
• 2 łyżki ziaren różowego pieprzu
• 40 pomidorków koktajlowych (około 500 g) *
• 2 szklanki tartego sera (ja użyłam startej białej mozzarelli w kulce oraz sera koziego)

Przygotowanie:
Ciasto na pizzę przygotować jak w przepisie podstawowym. Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Pomidory z puszki razem z sosem pomidorowym zmiksować blenderem razem z oliwą z oliwek i solą (pozostawić małe kawałeczki pomidorów). W moździerzu rozdrobnić ziarenka czerwonego pieprzu. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki i odcisnąć nadmiar soku (mniej więcej połowę). Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Blachę posmarować połową ilości oliwy z oliwek w miejscu gdzie będzie pizza. Wyłożyć połówkę ciasta i rozciągnąć je palcami na kształt cienkiego koła o średnicy około 35 cm. Wyłożyć połowę sosu pomidorowego na całej powierzchni ciasta, posypać połową rozdrobnionego czerwonego pieprzu i ułożyć połowę pomidorków przecięciem do góry.
Blachę wstawić do nagrzanego piekarka, na półkę poniżej połowy piekarnika lub do środkowej jego części. Piec przez 20 minut. Na 3 minuty przed końcem pieczenia wierzch pizzy posypać połową ilości tartego sera. Piec do końca przewidzianego czasu, aż boki pizzy będą dość dobrze zrumienione. Spód pizzy ma być też ładnie zrumieniony i łatwo odchodzić od blaszki. Upiec drugą pizzę z pozostałych składników.

http://www.kwestiasmaku.com

:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation