Kuchnia

słodkości 3

Zawijaniec drożdżowy (drożdżówka) z budyniem, czekoladą i wiśniami

PRZEPIS:

Składniki:

Składniki
Na ciasto:
0,5 kg mąki
2 jajka
0,5 szklanki cukru
1/3 kostki masła
5 dkg świeżych drożdży
Szklanka mleka
Szczypta soli
Nadzienie:
2 szklanki mleka (400 ml)
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy
50 g gorzkiej czekolady (pół tabliczki)
3 garście mrożonych wiśni (w sezonie świeżych)
Kruszonka:
1/4 szklanki mąki
¼ szklanki cukru
1 czubata łyżka masła


Treść przepisu:

Ciasto: mleko zletnić. Rozpuścić w nim drożdże. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka. Dodać rozpuszczone, ale ostudzone masło. Powoli wlewać drożdże. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Odstawić na 1h ,pod przykryciem, do wyrośnięcia.
Nadzienie: budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu tj. wlać mleko do garnka, odlać odrobinę do miseczki. Rozrobić w nim proszek budyniowy. Dodać cukier. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń. Gotować chwilę mieszając. Czekoladę zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Ciasto rozwałkować w formie prostokąta. Rozsmarować na nim warstwę budyniu, posypać startą czekoladą, a na wierzchu ułożyć wiśnie. Zwinąć w formę rolady. Skleić brzegi. Ułożyć szwem do dołu. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation