Kuchnia

słodkości 3

Ciasto marchewkowe z kremem (bez glutenu)
SKŁADNIKI:

Ciasto:

400 gram startej marchewki
1 i 1/5 szklanki mąki kokosowej lub zmielonych drobno wiórków kokosowych
pół szklanki mąki z brązowego ryżu
3 jajka
1 łyżeczka bg proszku do pieczenia
opcjonalnie 2 łyżki cukru (pominęłam)
1,5 łyżeczki cynamonu
skórka z połowy sparzanej pomarańczy
1/4 szklanki oleju

Krem:

200 gram serka twarożkowego
3-4 krople aromatu pomarańczowego
sok z połowy pomarańczy
pół łyżeczki cynamonu
do dekoracji, skórka z połowy pomarańczy
opcjonalnie 1 łyżka cukru (pominęłam)

WYKONANIE:

Marchewkę myjemy, obieramy ze skórki. Ścieramy na tace o małych oczkach.
W misce mieszamy ze sobą marchewkę, mąkę kokosową, cynamon, proszek do pieczenia i przesiewamy mąkę z brązowego ryżu.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno.
Żółtka mieszamy w miseczce z olejem i skórką cytrynową. Dodajemy do miski z suchymi produktami, wstępnie mieszamy. Będzie dość ciężko szło, dlatego dodajemy po łyżce białka, mieszając aż powstanie jednolita masa.
Masę marchewkową wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. godzinę, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone, bo różne są piekarniki. Piekłam na termoobiegu, bo chciałam żeby było wilgotne.
Po upieczeniu ciasta, wyjmujemy je z foremki i studzimy na kratce.
Krem: wszystkie składniki kremu należy wymieszać ze sobą. Wykładamy na wystudzone ciasto, wygładzamy widelcem i dekorujemy odrobiną cynamonu i startą skórką pomarańczy. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation