Kuchnia

słodkości 3

Ciasto cytrynowe

(średnica formy: 23 cm)
150 g brązowego cukru
otarta skórka z 1 cytryny
4 jajka
150 g masła
125 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu

Lukier:
150 g cukru pudru
2 krople esencji migdałowej
ok. 2-3 łyżki wody

Masło ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, a na końcu otartą skórkę cytrynową. Całość mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C i pieczemy przez 25 minut (sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy nie jest surowe). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na metalowej kratce.

Aby przygotować lukier należy wymieszać cukier puder z esencją migdałową i wodą. Tak przygotowanym lukrem, dekorujemy ostudzone ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation