Kuchnia

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Szarlotka z bitą śmietaną

Sposób przygotowania

Składniki na biszkopt:

2 jajka

1/3 szklanki cukru

50 g mąki pszennej

20 g mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto.

Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 25 minut (do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.

Składniki na mus jabłkowy:

1 kg jabłek, najlepiej kwaskowych (80 dag po obraniu)

1/4 szklanki wody

cukier - do smaku

20 g żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody (dałam paczkę galaretki cytrynowej)

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Włożyć je garnka, wlać wodę, wsypać cukier. Gotować jabłka pod przykryciem, na niedużej mocy, aż będą miękkie. Zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła, zarówno woda z żelatyną, jak i masa jabłkowa) lub galaretkę (w proszku). Dokładnie wymieszać. Wystudzić przed wyłożeniem na biszkopt, najlepiej by masa trochę zgęstniała - by nic nie wsiąkła w biszkopt. (Ja odrobinę gorącej masy wyłożyłam na biszkopt, żeby go nasączyć).

Składniki na masę z bitej śmietany:

500 ml śmietany kremówki

15 g żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wody

2 łyżki cukru pudru

Bitą śmietanę ubić, powinna byc wcześniej schłodzona. Pod koniec miksowania dodać cukier. Dodać lekko ciepłą żelatynę i chwilę zmiksować. Wyłożyć na zastygnięty mus jabłkowy. Odczekać do stężenia. Przechowywać w lodówce.

ew. tabliczkę czekolady na polewę
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation