Kuchnia

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

ROGALIKI DROZDZOWE Z NADZIENIEM.

Składniki
na ok.25 szt:
250 ml letniego mleka
30g świeżych drożdży
1/2 kg mąki
50g masła
100g cukru
szczypta soli
1 żółtko

dowolne nadzienie:
dżem marmolada, nutella itp.

1 żółtko+1 łyżka mleka
do posmarowania wierzchu

Do miski wlać letnie mleko.
Dodać drożdże i 1 łyżeczkę cukru.
Mieszać aż drożdże się rozpuszczą.
Dodać tyle mąki, żeby rozczyn miał
gęstość kwaśnej śmietany.
Przykryć i odstawić go w ciepłe miejsce
na około 15-20 minut aż wyrośnie.
Po tym czasie dodać resztę mąki i cukru.
Dodać sól, żółtko i wymieszać.
Na końcu wlać letnie roztopione masło.
Ciasto dokładnie zagnieść i znów
odstawić aż podwoi swoją objętość (ok. 30 minut).
Podzielić na dwie części.
Pierwszą wyłożyć na stolnicę i rozwałkować
na prostokąt, podzielić go na dwie części
i z każdej wyciąć trójkąty.
Na szerszej części trójkąta
wyłożyć łyżeczkę nadzienia
i zwinąć w rogalik zaczynająć właśnie
od tej szerszej części.
Rogaliki zostawić do wyrośnięcia
na około 15-20 minut.
Następnie posmarować żółtkiem zmieszanym
z mlekiem i piec w 180 stopniach ok. 15 minut.
Z drugą częścią ciasta postąpić identycznie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation