Kuchnia

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Ciasto Kubanka

Składniki:

masa

200 g masła w temperaturze pokojowej
2 łyżki nutelli
2 żółtka
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru

biszkopt (forma 23 x 35 cm)

4 jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
130 g mąki
16 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ponadto

500 g śmietanki 30 % (dobrze schłodzonej)
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy
1/2 słoiczka powideł śliwkowych
ok. 16 sztuk herbatników maślanych
ok. 16 sztuk herbatników kakaowych
nasączenie:

1/2 szklanki naparu z kawy
2-3 łyżki rumu

Sposób wykonania:

Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Mąkę , kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.

Mieszankę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 40 minut, w temp. 160 C.

Biszkopt wystudzić. Przygotować napar z kawy i wystudzić. Połączyć z rumem.

Przygotować masę: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i zagotować.

Budyń przykryć i wystudzić.

Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać.

Biszkopt nasączyć naparem (około 12 łyżek). Wyłożyć masę czekoladową. Wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych ciasteczek.

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

Przed podaniem ciasto oprószyć kakao i wiórkami z czekolady
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation